[صفحه اصلی ]   [ English ]  
:: صفحه اصلي :: English Page ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
آشنایی با پژوهشکده::
گروه های پژوهشی::
آموزش::
کلینیک ها و مراکز تخصصی::
خدمات تخصصی::
دانستنی های سرطان::
انتشارات::
با بهبودیافتگان::
خیرین سرطان::
برقراری ارتباط::
اخبار پژوهشکده::
پرداخت الکترونیکی::
::
نوبت دهی اینترنتی کلینیک

AWT IMAGE

..
آدرس سازمانی (Affiliation)
آدرس سازمانی (Affiliation) پژوهشکده معتمد جهاددانشگاهی در مقالات و منابع علمی 
فارسی: مرکز تحقیقات سرطان پستان، پژوهشکده معتمد، جهاددانشگاهی، تهران، ایران
English: Breast Cancer Research Center, Motamed Cancer Institute, ACECR, Tehran, Iran
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
webmail

 AWT IMAGE

..
اتوماسیون

AWT IMAGE

..
نماد اعتماد الکترونیکی
..
:: تغذیه و سرطان پستان ::
 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۳/۴/۳۱ | 

 تغذیه و سرطان پستان

  تغذیه سالم، برای برخورداری از یک زندگی سالم و پیشگیری از بیماری ضروری است. بسیاری از بیماری ها و ناتوانی ها، در صورت توجه به وضعیت غذایی قابل پیشگیری یا کنترل هستند.

  هم اکنون وجود یک رابطه قوی بین رژیم غذایی و برخی انواع سرطان کاملاً آشکار شده است.

  تخمین زده می شود که بیش از یک سوم سرطان ها به عادات غذایی ما ارتباط داشته باشند. عادات غذایی افراد همچنین می توانند بر چگونگی مبارزه بدن با بیماری ها، تأثیر بگذارند. بطور کلی عواملی چون رژیم پرچربی، پرکالری، چاقی، مصرف الکل و سیگار احتمال بروز سرطان را افزایش می دهند، در حالی که مصرف سبزیجات و میوه های تازه، املاح و ویتامین های خاص و انجام فعالیتهای بدنی و ورزش می توانند احتمال بروز این بیماری را کاهش دهند. بر طبق نظر سازمان جهانی بهداشت با استفاده از برنامه های تغذیه ای صحیح می توان ابتلا و مرگ و میر ناشی از سرطان را تا 20% کاهش داد.

  در این مبحث شما با ارتباط سرطان ها بخصوص سرطان پستان با تغذیه و چگونگی یک تغذیه سالم آشنا خواهید شد.

    مواد غذایی

  بدن ما برای حفظ حیات به چهار دسته مواد غذایی نیاز دارد. این 4 دسته عبارتند از:

  گوشت و جانشینهای آنها

  لبنیات

  میوه جات و سبزیجات

  نان و غلات و حبوبات

  این چهار دسته مواد غذایی به همراه آب از کربوهیدراتها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها و املاح تشکیل شده اند که برای رشد و بقای انسان کاملاً ضروری هستند. وظیفه مواد مغذی در بدن عبارت است از: تأمین انرژی لازم برای ادامه حیات، رشد و ترمیم بافتها و تنظیم فرآیندهای بدن.

 

    ارتباط بین تغذیه و سرطان ها

  می دانیم که در بروز سرطان ها مجموعه ای از عوامل ژنتیکی و محیطی دخالت دارند. میزان بروز بعضی از انواع سرطان ها مانند سرطان روده، نسبت به 100 سال قبل بسیار افزایش یافته است. از سوی دیگر در افرادی که از کشوری به کشور دیگر مهاجرت می کنند، میزان بروز سرطان پس از چند نسل تغییر کرده و مشابه میزان بروز آن در جمعیت کشور جدید می شود. علت این موضوع را تغییر در عادات زندگی و تغذیه‌ای سنتی مهاجرین و جایگزینی روش های زندگی و غذایی کشور جدید، می دانند.

  عوامل محیطی زیادی در بروز برخی سرطان های خاص در برخی از نقاط دنیا دخالت دارند. تعدادی از این عوامل شناخته شده ترند، مثل مصرف توتون و تنباکو و استعمال دخانیات. همچنین عادات غذایی افراد و میزان فعالیت بدنی آنها که از روش زندگی آنها ناشی می شود در نقاط مختلف دنیا متفاوت است. روش زندگی هر جمعیت را اقتصاد، فرهنگ، تاریخ، سنت و مذهب آنها مشخص می کند. پیشرفتهای اقتصادی در جهان، تغییرات زیادی را در عادات غذایی مردم و میزان فعالیت بدنی آنها ایجاد کرده است. این تغییرات منجر به افزایش بروز برخی از انواع سرطان شده است. سرطان روده بزرگ، پروستات و پستان نمونه بارزی از این سرطانهاست.

  از سوی دیگر، مراحل تبدیل مواد غذایی در صنایع غذایی به صورت مراحل آماده سازی و روش های ضد عفونی غذا، مثل تهیه غذاهای کنسروی و منجمد یا غذاهایی با ماندگاری طولانی، از عوامل دیگر در افزایش بروز برخی سرطان هاست. نوع و میزان غذاهای مصرفی، روی تعادل انرژی در بدن، وزن و حتی ظریف ترین مراحل سلولی مثل مراحل تکثیر سلول و ژنها اثر می گذارد و به این ترتیب می تواند مستقیماً سلول ها را مستعد سرطانی شدن کند یا به عکس در پیشگیری از سرطان کمک نماید.

 

  سرطان از جمله بیماری های مزمن است و سیر طبیعی آن می تواند توسط عوامل تغذیه ای تحت تأثیر قرار گیرد. از این رو تغذیه مناسب می تواند هم در پیشگیری و هم در درمان سرطان راهگشا باشد.

 

 

عوامل خطر تغذیه ای برای سرطان

  مهمترین این عوامل عبارتند از:

  1- مصرف غذاهای پرچربی

  2- مصرف ناکافی میوه جات، سبزیجات و غلات

  3- مصرف غذاهای شور، نمک سود شده، دودی و کهنه

  عوامل غذایی که ممکن است خطر سرطان را کاهش دهند:

  1- رژیم غذایی کم چربی

  2- رژیم غذایی غنی از غلات ، میوه جات و سبزیجات

  3- تعدیل وزن بدن

  4- مصرف غذاهای پخته، به جای غذاهای سرخ کرده

  5- محدود کردن مصرف غذاهای نمک سود شده، دودی یا شور

  6- استفاده از گوشت مرغ و ماهی به جای گوشت قرمز (پوست مرغ در هنگام طبخ باید جدا شود)

  اینک در مورد هر یک عوامل خطر ساز تغذیه ای، بطور مشروح صحبت می کنیم:

  مصرف چربی را کاهش دهید:

  رژیم های با چربی زیاد برای سلامت ما بطور کلی مضر است. به نظر می رسد ارتباطی بین چاق بودن و سرطان پستان وجود داشته باشد، البته این مسئله در خانم هایی که در سنین بعد از سن یائسگی هستند بیشتر مطرح است.

  توصیه می شود:

  1) چربی رژیم غذایی را کم کنید.

  2) چربی های اشباع شده را به چربی های غیر اشباع چند زنجیره ای تبدیل کنید.

  چربی های غیر اشباع چند زنجیره ای مانند: روغن آفتابگردان، ذرت، گلرنگ، سویا، دانه های روغنی و مارگارین برای پیشگیری از بیماری هایی مانند: چربی خون، بیماری های قلبی-عروقی و سرطان پستان نقش دارند.

  چربی های اشباع شده مانند: آب خورشت، آب مرغ، کره حیوانی، دنبه، خامه، سوس ها و روغن نارگیل برای هر نوع توموری در بدن خطرناک هستند.

  توجه داشته باشید که رژیم غذایی باید کم چربی باشد ولی همان مقدار چربی هم بهتر است هم از چربی های غیر اشباع بلند زنجیره باشند.

  توصیه های لازم:

  1) از روش های طبخ بدون چربی استفاده کنید. (کباب کردن، پختن و جوشاندن بجای سرخ کردن)

  2) چربی های قابل مشاهده روی گوشت قرمز و پوست ماکیان (مرغ، اردک و ...) را جدا کنید.

  3) بجای روغن های زیاد در غذا و سوس های چرب در غذاها از افزودنی های گیاهی، ادویه جات گیاهی، گوجه فرنگی یا آب لیمو استفاده کنید.

  کاهش مصرف شکر، نمک و محصولات نمک سود شده:

  شکر از اجزاء ضروری در حفظ تعادل رژیم غذایی نیست ولی برای جلوگیری از کاهش فعالیت مغزی در صورتی که بیماری قند یا چربی خون ندارید باید از قندهای ساده در برنامه غذایی استفاده کنید.

  به یاد داشته باشید:

   اگر شما اضافه وزن دارید و مخصوصاً در سنین بعد از یائسگی هستید حتماً باید از مصرف غذاهای حاوی شکر زیاد اجتناب کنید و مواد کم شیرینی را جایگزین کنید.

 

  دستورالعمل کاهش شیرینی در رژیم غذایی:

  1) برای صبحانه مواد کم شیرینی استفاده کنید.

  2) از یک قطعه میوه تازه در وعده های بین روز بجای بیسکویت، کیک و شکلات استفاده کنید.

  3) مصرف شکر را در مواردی مثل چای شیرینی و شربت به نصف تقلیل دهید. مقدار شکر مصرفی در کیک و شیرینی خانگی را نیم برابر کم کنید و بجای آن از میوه های خشک شده مانند انجیر، خرما، زردآلوو کشمش استفاده کنید.

  4) از مصرف خامه بر روی کیک اجتناب کنید. بجای آن از دانه های نباتی یا میوه های خشک شده استفاده کنید.

  5) از سالادهای میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کنید.

  نمک در رژیم غذایی به مقدار زیاد، خطر ابتلا به بیماری افزایش فشار خون و بیماری های قلبی را بالا می برد. اگر شما از بیماری فشار خون رنج می برید باید مقدار کمتری نمک در هنگام طبخ به غذایتان اضافه کنید.

  در غذاهای نمک سود شده یا دودی شده از ترکیبات نیترات، استفاده می شود. نیترات می تواند به نیتریت تبدیل شود و نیتریت در بدن با بعضی مواد غذایی دیگر نظیر آمین هاو آمیدها ترکیب می شود موجب تشکیل ترکیبات نیتروز می گردد که باعث افزایش خطر سرطان می شود.

  بنابراین :

  از مصرف نمک زیاد و غذاهای نمک سود شده ودودی شده پرهیز نمائید.

 

  مصرف میوه جات و سبزیجات (ویتامین ها و مواد معدنی) افزایش دهید:

ویتامین ها

  سبزیجات و میوه جات غنی از ویتامین ها هستند . سه نوع ویتامین A ، B و C بهتر است جهت پیشگیری از ابتلا به سرطان مورد استفاده قرار گیرد.

  سبزیجات پر برگ و سبز وزرد، نسبت به میوه ها دارای ویتامین A ، اسید فولیک و آهن بیشتری هستند.

  توصیه می شود:

 

  در هر روز، از مقدار متناسبی از میوجات و سبزیجات حتماً استفاده کنید.

 

 

  مطالعات نشان می دهند بعضی از انواع سرطان ها در افرادی که رژیم غذایی آنها غنی از ویتامین A است، کمتر دیده می شود.

  ویتامین A ، به یکی از دو شکل زیردر غذاها دیده می شود:

  1) رتینول (ویتامین A ) که در شیر و جگر سیاه دیده می شود.

  2) بتاکاروتن: ترکیباتی که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. در سبزیجات سبز وزرد موجود است (کاهو، هویج)

  ویتامین C ، در مرکبات و عصاره آنها وجود دارد. ویتامین C از تشکیل نیتروز که سرطان زا است جلوگیری می کند.

  توجه داشته باشیدکه ویتامین C ، در اثر حرارت، نور، فشار هوا و حل شدن در آب جوش به آسانی نابود می شود.

  بنابراین:

  1) سبزیجات را با پوست روی آنها بپزید.

  2) ترجیحاً بجای جوشاندن از بخار دادن استفاده کنید.

  3) زمان جوشاندن و پختن را به حداقل برسانید.

  4) خوردن سبزیجات و میوه های خام را فراموش نکنید.

  توصیه می شود:

  تا حد امکان از قرص های مکمل ویتامین A و C استفاده نکنید.

  

     مواد معدنی

  تأثیرات 4 نوع ماده معدنی در رابطه با سرطان پستان قابل توجه است.

  1) سلنیم: ماده ای است که در زمین وجود دارد. در مناطقی که این ماده بیشتر است احتمال ابتلاء به سرطان پستان کمتر است. امروزه در مولتی ویتامین ها نیز این ماده را وارد می کنند. ترب، گوجه فرنگی، کاهو و کلاً موادی که در زمین می رویند سلنیم را در خود دارند. غذاهای دریایی، امعاء و احشا (مثل جگر)، گوشت و لبنیات نیز جزو منابع سلنیم به شمار می آیند. جوشاندن یا آسیاب کردن مواد غذایی، مقدار سلنیم آنها را کاهش می دهد.

  2) روی: که در دو مرحله زندگی بسیار مؤثر است یکی در بچه ها و دیگری در پوکی استخوان دوران یائسگی. به همین علت توصیه می شود در افرادی که سرطان پستان دارند، به علت کاهش دادن مصرف گوشت قرمز که سرشار از روی است، برای جبران این کمبود از روی به صورت دارو استفاده شود. سایر منابع غنی از روی عبارتند از غذاهای دریایی، حبوبات و غلات که البته جذب روی موجود در حبوبات و غلات کمتر است.

  3) کلسیم : ما معمولاً به دلیل کم ورزش کردن، دریافت کم نور آفتاب و نبودن شیر و ماست در اولویت برنامه غذایی خودمان، با کمبود کلسیم مواجه هستیم . اگر پوکی استخوان نداشته باشیم 2 لیوان شیر و ماست در روز لازم داریم که البته برای جذب کلسیم آن به ویتامین D هم نیازمندیم.

  - گل کلم، شلغم، کلم، کرفس، کنگر، شیر و لبنیات دارای کلسیم هستند.

  - هویج، نارنگی، طالبی و توت فرنگی دارای ویتامین D هستند.

  در مواردی که شیمی درمانی انجام شده است و نیز در دوران یائسگی، باید از کلسیم همراه با ویتامین D استفاده کرد. قرص کلسیم باید صبح یا ظهر مصرف شود تا در طی حرکت جذب شود در غیر اینصورت منجر به بروز سنگ کلیه می شود.

  4) آهن: منابع غذایی غنی از آهن عبارتند از انواع گوشت، برنج، اسفناج، لوبیا، ذرت، کاهو و گندم. شیر و فرآورده های آن تنها گروه غذایی است که از نظر منبع آهن ضعیف است ولی آهن آن خوب جذب می شود. پختن، مقدار زیادی از آهن را از بین می برد. آهن باید همراه آب میوه مصرف شود. در اینگونه موارد اسید فولیک نیز مصرف شود.

  کسانی که بعد از شیمی درمانی، آزمایش خون داده و تشخیص کم خونی داشته اند باید آهن و اسید فولیک مصرف کنندو کسانی که کم خونی ندارند نباید آهن مصرف کنند.

  غذاهای فیبردار بیشتر بخورید:

  مصرف غذاهای فیبردار برای محافظت بدن در برابر سرطان به خصوص سرطان های دستگاه گوارش توصیه می شوند. فیبرها قسمتی از سبزیجات و میوه جات هستند که به حفظ سلامتی دستگاه گوارش کمک می کنند و از یبوست جلوگیری می کنند.

  گیاه خواری، مصرف میوه‌جات، سبزیجات، نخود سبز، عدس، آجیل ها و دیگر حبوبات مقدار فیبر رژیم غذایی را افزایش می دهند. خوردن مواد نشاسته ای (سیب زمینی، برنج) گر چه دارای فیبر هستند، ولی ممکن است موجب چاقی شوند.

 

  از انواع مختلف غذاهای فیبردار مانند میوه ها و سبزیجات و غلات به مقدار بیشتر استفاده کنید.

 

  رژیم غذایی باید شامل مقدار زیادی میوه ها، سبزیجات و مواد و دانه های گیاهی باشد و نیز باید مقدار چربی را در رژیم غذایی به حداقل رساند.

 

  به یاد داشته باشید:

 

  قبل از آنکه هر نوع ویتامین یا مواد تکمیلی به وعده های غذایی خود بیافزایید باید حتماً در مورد رژیم غذایی مناسب پس از درمان با پزشکتان مشورت کنید.

 

 

  ورزش:

  در کنار رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی متعادل بسیار مهم است. ورزش نه تنها کمک می کند وزن شما در حد ایده آل باقی بماند بلکه موجب کاهش اضطراب و تنش های شما می شود. رژیم غذایی سالم و تحرک بدنی در حد نرمال، در طول زندگی برای حفظ سلامتی به ما کمک می کند. پس از ابتلا به سرطان پستان نیز رژیم غذایی کامل و سالم و ورزش های سبک بسیار مهم است زیرا تعادل بین فکر وبدن را تأمین می کند و بسیاری از تنش هایی را که موجب بیماری های جدی می شود کم می کند. «ورزش اعتماد به نفس شما را تقویت می کند.»

 

  قبل از آغاز هر گونه فعالیت ورزشی بایستی با پزشک معالج خود مشورت کنید و توصیه های لازم را از ایشان دریافت نمائید.

 

به خاطر داشته باشید:

  رژیم غذایی و داروهای ضد سرطان مصرف تاموکسیفن

  افرادی که پس از اعمال جراحی، تاموکسیفن مصرف می کنند باید بخاطر داشته باشند که:

  تاموکسیفن دارویی است که احتباس آب بدن را افزایش می دهد. بنابراین باید چای کمرنگ، میوه جات، سبزیجات بیشتری بخورند. چیپس و خیار شور و موادی از این قبیل را از برنامه غذایی خود حذف کنید (البته نمک را نباید به کلی حذف کنید). این دارو همچنین میزان کلسیم بدن را نیز افزایش می دهد. در عوض، متوترکسات که یکی از داروهای شیمی درمانی در سرطان پستان است باعث کاهش کلسیم و اسید فولیک بدن می شود.

  در پایان، به این موضوع توجه داشته باشید که :

 

  هر چقدر که رژیم غذایی در سرطان مهم باشد‌، نباید فراموش کرد که به تنهایی برای درمان سرطان کافی نیست و روش های درمانی خاصی در هر سرطان باید انجام شوند.

 

  

 

  یک رژیم غذایی سالم وزن شما را حد ایده آل نگه می دارد و نتایج دیگری نیز دارد مانند:

  1) تقویت سیستم ایمنی و مقابله با عفونت ها

  2) به حداقل رساندن خستگی ها

  3) دوباره سازی و ترمیم نسوج آسیب دیده

  4) ذخیره سازی مواد غذایی در بدن

 

 

  مواد حفاظتی رنگارنگ و اثر بخشی ممکن

  غذاها

  رنگها

  لیکوپن : دارای خواص آنتی اکسیدانی و کاهش ریسک ابتلا به سرطان پروستات

  گوجه فرنگی و تولیدات آن – هندوانه

  قرمز

  بتاکارتن : محافظت از سیستم ایمنی بدن و یک آنتی اکسیدان قوی

  هویج – سیب زمینی – انبه – کدو تنبل

  نارنجی

  ویتامین سی و فلاونوئید : جلوگیری از رشد سلول تومور – دارای موادی در دفع سموم مضر

  مرکبات – لیموها – گریپ فروت – عنبه – هلو و شفتالو

  زرد- نارنجی

  اسید فولیک و ویتامین B9: کمک به ساختن سلول های سالم

  اسفناج – کلم پیچ – سبزیجات خانواده کلم

  سبز

  به جذب خواص آنتی اکسیدانی گیاهان کمک میکند و وجود استروژن اضافی و مواد کارسینوژنیک در بدن را محدود می کند

  کلم بروکلی – بروکسل - جوانه ها – گل کلم و برگ کلم

  سبز – سفید (سبز کمرنگ )

  تخریب سلولهای سرطانی و کاهش تقسیم سلولی و محافظت از سیستم ایمنی بدن

  سیر – پیاز – موسیر و پیاز کوهی – مارچوبه

  سفید – سبز ( سبز مایل به سفید )

  آنتی اکسیدانها : تخریب رادیکال های آزاد

  زغال اخته – انگور – آلو

  آبی

  سبب کاهش تولیدات استروژن و هورمونهای اضافی میشود

  انگور – توت – آلو

  قرمز ارغوانی

  فیبر : دفع کننده مواد زائد و اضافی و مواد کارسینوژنیک از بدن

  همه حبوبات و سبزیها

  قهوه ای

 

  مصرف سویا:

 

  ترکیبات سویا، هم اثر ضد رشد سلول های سرطانی داشته اند و هم اثر تحریک کننده. پس بخاطر این اثر تحریکی است که می توان گفت حداقل درصدی از مبتلایان به سرطان با استفاده از این ماده ضرر خواهند کرد. لذا در حال حاضر باید از بیماران درخواست کرد که از مصرف ترکیبات سویا مشخصاً خودداری کنند.

  به یک مسئله بسیار مهم باید توجه داشت که اگرچه مصرف سویا در مبتلایان به سرطان ممنوع است ولی در پیشگیری از کانسر پستان در افراد سالم مسئله کاملاً متفاوت است. در ماه می سال 2009 در نشریه آمریکایی تغذیه، مقاله ای به چاپ رسیده است که در آن به این موضوع به صراحت اشاره شده است.

 

 

  ژاپنی ها سالهاست که متوجه شده اند که شمار کانسر پستان در نژاد آن ها و بخصوص آن گروهی که مصرف زیاد سویا دارند کمتر است. در یک مطالعه آینده نگر نیز ثابت شده است که زنان ژاپنی که سویا مصرف
می کنند کمتر به سرطان پستان مبتلا می شوند. جالب اینکه در خانم هایی که از سنین پائین تر سویا مصرف می کنند، این اثر ضد سرطانی بیشتر است تا خانم هایی که بعدها مصرف این ماده را شروع کرده اند. جالب تر اینکه بروز سرطان در مصرف کنندگان سویا یک سوم گروهی است که از این ماده استفاده نمی کنند.

  پس در مجموع: 1) مصرف سویا در مبتلایان به سرطان پستان توصیه نمی شود.

  2) مصرف سویا از جوانی برای تمام خانم ها توصیه می شود.

 

لیلا حیدری

کارشناس اداره آموزش

  
تسهیلات مطلب
سایر مطالب این بخش سایر مطالب این بخش
نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ
ارسال به دوستان ارسال به دوستان


CAPTCHA code
::
دفعات مشاهده: 3426 بار   |   دفعات چاپ: 646 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 6 بار   |   0 نظر
پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی Motamed Cancer Institute
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 49 queries by YEKTAWEB 3742