[صفحه اصلی ]   [ English ]  
:: صفحه اصلي :: English Page ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
آشنایی با پژوهشکده::
گروه های پژوهشی::
آموزش::
کلینیک ها و مراکز تخصصی::
خدمات تخصصی::
دانستنی های سرطان::
انتشارات::
با بهبودیافتگان::
خیرین سرطان::
برقراری ارتباط::
اخبار پژوهشکده::
پرداخت الکترونیکی::
::
نوبت دهی اینترنتی کلینیک

AWT IMAGE

..
آدرس سازمانی (Affiliation)
آدرس سازمانی (Affiliation) پژوهشکده معتمد جهاددانشگاهی در مقالات و منابع علمی 
فارسی: مرکز تحقیقات سرطان پستان، پژوهشکده معتمد، جهاددانشگاهی، تهران، ایران
English: Breast Cancer Research Center, Motamed Cancer Institute, ACECR, Tehran, Iran
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
webmail

 AWT IMAGE

..
اتوماسیون

AWT IMAGE

..
نماد اعتماد الکترونیکی
..
:: نقش تغذیه و ورزش در پیشگیری ::
 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۲/۶/۲ | 

نقش تغذیه و ورزش در پیشگیری از سرطان پستان

 

تغذیه سالم، برای برخورداری از یک زندگی سالم و پیشگیری از بیماری ضروری است. بسیاری از بیماری ها و ناتوانی ها، در صورت توجه به وضعیت غذایی قابل پیشگیری یا کنترل هستند.
هم اکنون وجود یک رابطه قوی بین رژیم غذایی و برخی انواع سرطان کاملاً آشکار شده است. تخمین زده می شود که بیش از یک سوم سرطان ها به عادات غذایی ما ارتباط داشته باشند. عادات غذایی افراد همچنین می توانند بر چگونگی مبارزه بدن با بیماری ها، تأثیر بگذارند. بطور کلی عواملی چون رژیم پرچربی، پرکالری، چاقی، مصرف الکل و سیگار احتمال بروز سرطان را افزایش می دهند، در حالی که مصرف سبزیجات و میوه های تازه، املاح و ویتامین های خاص و انجام فعالیتهای بدنی و ورزش می توانند احتمال بروز این بیماری را کاهش دهند. بر طبق نظر سازمان جهانی بهداشت با استفاده از برنامه های تغذیه ای صحیح می توان ابتلا و مرگ و میر ناشی از سرطان را تا 20% کاهش داد.
در این مبحث شما با ارتباط سرطان ها بخصوص سرطان پستان با تغذیه و چگونگی یک تغذیه سالم آشنا خواهید شد.

 


تغدیه و رژیم غذایی


مواد غذایی  

بدن ما برای حفظ حیات به چهار دسته مواد غذایی نیاز دارد. این 4 دسته عبارتند از:
- گوشت و جانشینهای آنها
- لبنیات
- میوه جات و سبزیجات
- نان ، غلات و حبوبات
 
این چهار دسته مواد غذایی که باید بر اساس الگویی شبیه به هرم فوق مصرف شوند، به همراه آب از کربوهیدراتها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها و املاح تشکیل شده اند که برای رشد و بقای انسان کاملاً ضروری هستند. وظیفه مواد مغذی در بدن عبارت است از: تأمین انرژی لازم برای ادامه حیات، رشد و ترمیم بافتها و تنظیم فرآیندهای بدن. 
 

ارتباط بین تغذیه و بروز سرطان ها 

می دانیم که در بروز سرطان ها مجموعه ای از عوامل ژنتیکی و محیطی دخالت دارند. میزان بروز بعضی از انواع سرطان ها مانند سرطان روده، نسبت به 100 سال قبل بسیار افزایش یافته است. از سوی دیگر در افرادی که از کشوری به کشور دیگر مهاجرت می کنند، میزان بروز سرطان پس از چند نسل تغییر کرده و مشابه میزان بروز آن در جمعیت کشور جدید می شود. علت این موضوع را تغییر در عادات زندگی و تغذیه‌ سنتی  مهاجرین  و جایگزینی روش های زندگی  و غذایی کشور جدید، می دانند.
عوامل محیطی زیادی در بروز برخی سرطان های خاص در برخی از نقاط دنیا دخالت دارند. تعدادی از این عوامل شناخته شده ترند، مثل مصرف توتون و تنباکو و استعمال دخانیات. همچنین عادات غذایی افراد و میزان فعالیت بدنی آنها که از روش زندگی آنها ناشی می شود در نقاط مختلف دنیا متفاوت است. پیشرفتهای اقتصادی در جهان، تغییرات زیادی را در عادات غذایی مردم و میزان فعالیت بدنی آنها ایجاد کرده است به این ترتیب که مصرف غذاهای منجمد، آماده مصرف و یا ماندگاری زیاد افزایش و فعالیت بدنی مردم کاهش یافته است. این تغییرات منجر به افزایش بروز برخی از انواع سرطان شده است. سرطان روده بزرگ، پروستات و پستان نمونه بارزی از این سرطانهاست.  
نوع و میزان غذاهای مصرفی، روی تعادل انرژی در بدن، وزن و حتی ظریف ترین مراحل سلولی مثل مراحل تکثیر سلول و ژنها اثر می گذارد و به این ترتیب می تواند مستقیماً سلول ها را مستعد سرطانی شدن کند یا به عکس در پیشگیری از سرطان کمک نماید.  

سرطان از جمله بیماری های مزمن است و سیر طبیعی آن می تواند توسط عوامل تغذیه ای تحت تأثیر قرار  گیرد. از این رو تغذیه مناسب می تواند هم در پیشگیری و هم در درمان سرطان راهگشا باشد.

 

عوامل خطر تغذیه ای برای ایجاد سرطان  

مهمترین این عوامل عبارتند از:
1- مصرف غذاهای پرچربی
2- مصرف ناکافی میوه جات، سبزیجات و غلات
3- مصرف غذاهای شور، نمک سود شده، ترشی، غذاهای دودی و کهنه 

عوامل غذایی که ممکن است خطر بروز سرطان را کاهش دهند  

1- رژیم غذایی کم چربی
2- رژیم غذایی غنی از غلات ، میوه جات و سبزیجات
3- تعدیل وزن بدن
4- مصرف غذاهای پخته، به جای غذاهای سرخ کرده
5- محدود کردن مصرف غذاهای نمک سود شده، دودی یا شور و ترشی جات
6- استفاده از گوشت مرغ و ماهی به جای گوشت قرمز (پوست مرغ در هنگام طبخ باید جدا شود) 
 

اینک در مورد هر یک عوامل خطر ساز تغذیه ای، بطور مشروح صحبت می کنیم:   

مصرف چربی را کاهش دهید  

رژیم های با چربی زیاد برای سلامت ما بطور کلی مضر است. به نظر می رسد ارتباطی بین چاق بودن و سرطان پستان وجود داشته باشد، البته این مسئله در خانم هایی که در سنین بعد از سن یائسگی هستند بیشتر مطرح است.
توصیه می شود: 

1) چربی رژیم غذایی را کم کنید.
2) چربی های اشباع شده را به چربی های غیر اشباع چند زنجیره ای تبدیل کنید.
چربی های غیر اشباع چند زنجیره ای مانند روغن آفتابگردان، ذرت، گلرنگ، سویا، دانه های روغنی و مارگارین برای پیشگیری از بیماری هایی از قبیل چربی خون، بیماری های قلبی-عروقی و سرطان پستان نقش دارند.
توصیه می شود چربی های اشباع شده مانند آب خورشت، آب مرغ، کره حیوانی، دنبه، خامه، سس ها و روغن نارگیل از رژیم غذایی حذف شوند. لازم به ذکر است که مصرف مقادیر زیاد چربی پس از تشخیص و درمان نیز با میزان عود بیشتر و بقای کمتری همراه است.
توجه داشته باشید که رژیم غذایی باید کم چربی باشد ولی همان مقدار چربی هم بهتر است هم از چربی های غیر اشباع با زنجیره بلند باشند.  

 
توصیه های لازم:  

1) از روش های طبخ بدون چربی استفاده کنید. (کباب کردن، پختن و جوشاندن بجای سرخ کردن)
2) چربی های قابل مشاهده روی گوشت قرمز و پوست ماکیان (مرغ، اردک و ...) را جدا کنید.
3) بجای روغن های زیاد و سس های چرب در غذاها از افزودنی های گیاهی، ادویه جات گیاهی، گوجه فرنگی یا آب لیمو استفاده کنید. 
  
کاهش مصرف شکر، ترشی، نمک و محصولات نمک سود شده: 

 شکر از اجزاء ضروری در حفظ تعادل رژیم غذایی نیست ولی برای جلوگیری از کاهش فعالیت مغزی در صورتی که مبتلا به بیماری قند یا چربی خون نیستید، از قندهای ساده در برنامه غذایی استفاده کنید.

 
اگر شما اضافه وزن دارید و مخصوصاً در سنین بعد از یائسگی هستید حتماً باید ازمصرف غذاهای حاوی شکر زیاد اجتناب کنید و مواد کم شیرین را جایگزین نمایید


دستورالعمل کاهش شیرینی در رژیم غذایی: 

1) برای صبحانه مواد کم شیرین استفاده کنید.
2) از یک قطعه میوه تازه در وعده های بین روز به جای بیسکویت، کیک و شکلات استفاده کنید.
3) مصرف شکر را در مواردی مثل چای شیرینی و شربت به نصف تقلیل دهید. مقدار شکر مصرفی در کیک و شیرینی خانگی را نصف کنید و به جای آن از میوه های خشک شده مانند انجیر، خرما، زردآلو و کشمش استفاده کنید.
4) از مصرف خامه بر روی کیک اجتناب کنید. بجای آن از دانه های نباتی یا میوه های خشک شده استفاده کنید.
5) از سالادهای میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کنید.

نمک در رژیم غذایی به مقدار زیاد، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و افزایش فشار خون را افزایش می دهد. اگر شما از بیماری فشار خون رنج می برید باید مقدار کمتری نمک در هنگام طبخ به غذایتان اضافه کنید.
در غذاهای نمک سود شده یا دودی ترکیبات نیترات، وجود دارد. نیترات می تواند به نیتریت تبدیل شود و نیتریت در بدن با بعضی مواد غذایی دیگر نظیر آمین ها و آمیدها ترکیب می شود موجب تشکیل ترکیبات نیتروز می گردد که باعث افزایش خطر سرطان می شود.


از مصرف نمک زیاد و غذاهای نمک سود شده ودودی شده پرهیز نمائید


مصرف میوه جات و سبزیجات (ویتامین ها و مواد معدنی) 

 
ویتامین ها
سبزیجات و میوه جات غنی از ویتامین ها هستند . سه نوع ویتامین A، B و C بهتر است جهت پیشگیری از ابتلا  به سرطان مورد استفاده قرار گیرد.
سبزیجات پر برگ و سبز وزرد، نسبت به میوه ها دارای ویتامینA، اسید فولیک و آهن بیشتری هستند.

توصیه می شود:  

در هر روز، از مقدار متناسبی از میوجات و سبزیجات حتماً استفاده کنید.

مطالعات نشان می دهند بعضی از انواع سرطان ها در افرادی که رژیم غذایی آنها غنی از ویتامین A است، کمتر دیده می شود.  

ویتامین A، به یکی از دو شکل زیر در غذاها دیده می شود:
1) رتینول (ویتامین A) که در شیر و جگر سیاه دیده می شود.
2) بتاکاروتن: ترکیباتی که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود و در سبزیجات سبز و زرد وجود دارند (کاهو، هویج)
ویتامین C، در مرکبات و عصاره آنها وجود دارد. ویتامین C از تشکیل نیتروز که سرطان زا است جلوگیری می کند.
توجه داشته باشیدکه ویتامین C، در اثر حرارت، نور، فشار هوا و حل شدن در آب جوش به آسانی نابود می شود.
در مورد ارتباط مصرف ویتامینE  با کاهش سرطان پستان هنوز اطلاعات اندک و ضد و نقیضی در دست است و اثر ویتامین E  در پیشگیری از این بیماری ثابت شده نیست. 

 
بنابراین:
1) سبزیجات را با پوست روی آنها بپزید.
2) ترجیحاً بجای جوشاندن از بخار دادن استفاده کنید.
3) زمان جوشاندن و پختن را به حداقل برسانید.
4) خوردن سبزیجات و میوه های خام را فراموش نکنید و سعی کنید این ویتامین ها را از ترکیبات طبیعی تامین کنید.
توصیه می شود تا حد امکان از قرص های مکمل ویتامین A و C استفاده نکنید.  

 
مواد معدنی
تأثیرات 4 نوع ماده معدنی در رابطه با سرطان پستان قابل توجه است:  

1) سلنیم: ماده ای است که در زمین وجود دارد. در مناطقی که این ماده بیشتر است احتمال ابتلاء به سرطان پستان کمتر است. امروزه در مولتی ویتامین ها نیز این ماده را وارد می کنند. ترب، گوجه فرنگی، کاهو و کلاً موادی که در زمین می رویند سلنیم را در خود دارند. غذاهای دریایی، امعاء و احشا مثل جگر، گوشت و لبنیات نیز جزو منابع سلنیم به شمار می آیند. جوشاندن یا آسیاب کردن مواد غذایی، مقدار سلنیم  آنها را کاهش می دهد. 

2) روی: که در دو مرحله زندگی بسیار مؤثر است یکی در بچه ها و دیگری در پوکی استخوان دوران یائسگی. به همین علت توصیه می شود در  افرادی که سرطان پستان دارند، به علت کاهش دادن مصرف گوشت قرمز که سرشار از روی است، برای جبران این کمبود از روی به صورت دارو استفاده شود. سایر منابع غنی از روی عبارتند از غذاهای دریایی، حبوبات و غلات که البته جذب روی موجود در حبوبات و غلات کمتر است.  

3) کلسیم: ما معمولاً به دلیل ورزش کم ، دریافت کم نور آفتاب و نبودن شیر و ماست در اولویت برنامه غذایی خودمان، با کمبود کلسیم مواجه هستیم . در صورتی که فردی  پوکی استخوان نداشته باشد، 2 لیوان شیر و ماست در روز لازم است که البته برای جذب کلسیم آن ویتامین D نیز نیازمندیم.
* گل کلم، شلغم، کلم، کرفس، کنگر، شیر و لبنیات دارای کلسیم هستند.
* هویج، نارنگی، طالبی و توت فرنگی دارای ویتامین D هستند.  

4) آهن: منابع غذایی غنی از آهن عبارتند از انواع گوشت، برنج، اسفناج، لوبیا، ذرت، کاهو و گندم.
شیر و فرآورده های آن تنها گروه غذایی است که از نظر منبع آهن ضعیف است ولی آهن آن خوب جذب می شود. پختن، مقدار زیادی از آهن را از بین می برد. آهن باید همراه آب میوه مصرف شود. در این گونه موارد اسید فولیک نیز مصرف می شود. توجه کنید که در صورتی که فاصله مصرف کلسیم و آهن کم باشد، جذب آهن کاهش میابد.  

کسانی که بعد از شیمی درمانی، آزمایش خون داده و تشخیص کم خونی داشته اند باید آهن و اسید فولیک مصرف کنند و کسانی که کم خونی ندارند نباید آهن مصرف کنند.  

غذاهای فیبردار
مصرف غذاهای فیبردار برای محافظت بدن در برابر سرطان به خصوص سرطان های دستگاه گوارش توصیه می شوند. فیبرها قسمتی از سبزیجات و میوه جات هستند که به حفظ سلامتی دستگاه گوارش کمک می کنند و از یبوست جلوگیری می کنند.
گیاه خواری، مصرف میوه‌جات، سبزیجات، نخود سبز، عدس، آجیل ها و دیگر حبوبات مقدار فیبر رژیم غذایی را افزایش می دهند. مواد نشاسته ای (سیب زمینی، برنج) گر چه دارای فیبر هستند، ولی ممکن است موجب چاقی شوند. صرف نظر از فیبر موجود در سبزیجات و میوه جات، این مواد دارای ترکیباتی هستند که می تواند مستقیماً احتمال ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهند. از بین مواد مذکور بخصوص به سبزیجات خانواده کلم اشاره می شود (مانند کلم، کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم پیچ و...)

از انواع مختلف غذاهای فیبردار مانند میوه ها و سبزیجات و غلات به مقدار بیشتر استفاده کنید.
رژیم غذایی باید شامل مقدار زیادی میوه ها، سبزیجات و مواد و دانه های گیاهی باشد و نیز باید مقدار چربی را در رژیم غذایی به حداقل رساند.


قبل از آنکه هر نوع ویتامین یا مواد تکمیلی به وعده های غذایی خود بیافزایید باید حتماً در مورد رژیم غذایی مناسب پس از درمان با پزشکتان مشورت کنید

 

فیتو استروژنها
فیتو استروژنها مواد گیاهی طبیعی حاوی استروژن هستند که در ترکیباتی مثل سویا به فراوانی یافت می شوند. نتایج برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف مقادیر کافی فیتو استروژنها بخصوص اگر از دوران کودکی و بلوغ شروع شده و به مدت طولانی استفاده شده باشد، می تواند احتمال بروز سرطان پستان را کاهش دهد. با وجود این توصیه میشود زنانی که سابقه سرطان پستان را دارند نباید به سمت مصرف سویا و غذاهای حاوی استروژنهای گیاهی تشویق شوند.
در مواردی که شیمی درمانی انجام شده است و نیز در دوران یائسگی، باید از کلسیم همراه با ویتامین D استفاده کرد. قرص کلسیم بهتر است صبح یا ظهر مصرف شود تا در طی حرکت جذب گردد،  در غیر این صورت می تواند منجر به بروز سنگ کلیه شود.


رژیم غذایی و داروهای ضد سرطان 

 
مصرف تاموکسیفن
افرادی که پس از جراحی پستان، تاموکسیفن مصرف می کنند باید بخاطر داشته باشند:  
تاموکسیفن دارویی است که باعث احتباس آب در بدن می شود. بنابراین باید چای کمرنگ، میوه جات و سبزیجات بیشتری بخورند. چیپس و خیار شور و موادی از این قبیل را از برنامه غذایی خود حذف کنید، البته نمک را نباید به کلی حذف کنید. این دارو همچنین میزان کلسیم بدن را افزایش می دهد. در عوض، متوترکسات که یکی از داروهای شیمی درمانی در سرطان پستان است، باعث کاهش کلسیم و اسید فولیک بدن می شود.  


ورزش
در کنار رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی متعادل بسیار مهم است. ورزش نه تنها کمک می کند وزن شما در حد ایده آل باقی بماند بلکه موجب کاهش اضطراب و تنش های شما می شود. رژیم غذایی سالم و تحرک بدنی در حد نرمال، در طول زندگی برای حفظ سلامتی به ما کمک می کند. پس از ابتلا به سرطان پستان نیز رژیم غذایی کامل و سالم و ورزش های سبک بسیار مهم است زیرا تعادل بین فکر و بدن را تأمین می کند و بسیاری از تنش هایی را که موجب بیماری های جدی می شود کم می کند.
بنابر این توصیه می شود که همه زنان حتی از دوران بلوغ، فعالیت بدنی مناسبی بطور روزانه داشته باشند تا وزن آنها و میزان هورمونهای خونشان تنظیم شود و احتمال بروز سرطان پستان کاهش یابد.

به خاطر داشته باشید که قبل از آغاز هر گونه فعالیت ورزشی بایستی با پزشک معالج خود مشورت کنید و توصیه های لازم را از ایشان دریافت نمائید.

در پایان، به این موضوع توجه داشته باشید که هر چقدر که رژیم غذایی در سرطان مهم باشد‌، نباید فراموش کرد که به تنهایی برای درمان سرطان کافی  نیست و روش های درمانی خاصی در هر سرطان باید انجام شوند. 

 
یک رژیم غذایی سالم وزن شما را حد ایده آل نگه می دارد و نتایج دیگری نیز دارد مانند:  

- تقویت سیستم ایمنی و مقابله با عفونت ها
- به حداقل رساندن خستگی ها
- دوباره سازی و ترمیم نسوج آسیب دیده
- ذخیره سازی مواد غذایی در بدن











  
تسهیلات مطلب
سایر مطالب این بخش سایر مطالب این بخش
نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ
ارسال به دوستان ارسال به دوستان


CAPTCHA code
::
دفعات مشاهده: 1341 بار   |   دفعات چاپ: 398 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 36 بار   |   0 نظر
پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی Motamed Cancer Institute
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 50 queries by YEKTAWEB 3742