[صفحه اصلی ]   [ English ]  
:: صفحه اصلي :: English Page ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
آشنایی با پژوهشکده::
دپارتمان های پژوهشی::
کمیته تخصصی اخلاق::
آموزش::
کلینیک ها و مراکز تخصصی::
خدمات تخصصی::
دانستنی های سرطان::
انتشارات::
با بهبودیافتگان::
خیرین سرطان::
برقراری ارتباط::
اخبار پژوهشکده::
پرداخت الکترونیکی::
::
نوبت دهی اینترنتی کلینیک

AWT IMAGE

..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
webmail

 AWT IMAGE

..
اتوماسیون

AWT IMAGE

..
نماد اعتماد الکترونیکی
..
:: اصول تغذیه و رژیم درمانی در سرطان ::
 | تاریخ ارسال: 1399/11/6 | 

اصول تغذیه و رژیم درمانی در سرطان و مشکلات رایج ناشی از درمان آن

در صورت وجود دهان زخمی یا خشک و تغییر در ذائقه و مشکلات بلعی
  • بعد از هر بار غذا، دهان خود را بشویید و از مسواک نرم و نخ دندان استفاده نمایید.
  • از مایعات نرم مثل سوپ ولرم استفاده کنید. از مصرف کنسروها، غذا در ظرف فلزی و استیل دوری کنید.
  • دهان و لثه خود را با تکه‏ها یخ خیس نمایید. از مواد غذایی شور و پرادویه یا اسیدی استفاده نکنید.
  • در طول شیمی‏درمانی امکان تغییر حس چشایی و تمایل به غذا مثلا عدم تمایل به گوشت وجود دارد. غذا را طبق دستورات نوشته شده و مطابق با میل خود انتخاب نمایید. در صورت التهاب دهان، غذای خشک نخورید.
  • در طول شیمی‏درمانی و پس از آن، نیاز به برخی املاح و ویتامین‏ها تغییر می‏کند (افزایش یا کاهش می‏یابد). لطفا در این مورد، قبل از تهیه هر نوع مکمل، حتما با متخصص تغذیه خود مشورت نمایید.
در صورت وجود تهوع و استفراغ و کاهش اشتها
  • مایعات به مقدار کافی استفاده کنید (چای کم رنگ و آب). مصرف کمی کراکر یا نان تست در این زمینه مفید است. آدامس کمک کننده خواهد بود.
  • از مصرف مایعات قبل، در حین و بلافاصله بعد از غذا بپرهیزید. یبوست و اسهال را با مشورت متخصص درمان کنید.
  • غذای خود را تزئین کنید و از ادویه‏های مفید (غیر تند) مصرف کنید. غذای پرچرب باعث کاهش اشتها می‏شود.
  • مایعات را با حجم بالا در آن واحد مصرف نکنید، جرعه جرعه بنوشید.
  • بعد از استفراغ، یک جرعه آب (یا مخلوط آب و کمی گل سرخ یا گلاب برای طعم‏دار بودن آن) بنوشید و هر ۱۰ دقیقه این کار را تا ۱ ساعت انجام دهید. در زمان وجود اشتهای بهتر، غذای بیشتری دریافت کنید.
  • حتما تعداد وعده‏های غذایی را افزایش داده و حجم مصرفی هر وعده را پایین بیاورید. خواب کافی داشته باشید.
  • برای نوشیدن مایعات از نی استفاده کنید.  میوه‏های تازه مصرف کنید. در هنگام پخت هواکش را روشن کنید.
  • از نوشیدن مایعات گازدار بپرهیزید. مصرف قهوه را بسیار کم کنید. بعد از غذا دراز نکشید.
  • ورزش‏های هوازی متعادل مثل پیاده‏روی، مثلا نیم ساعت قبل از ناهار، اشتهای شما را افزایش می‏دهد.
  • در صورت وجود مشکلات با مصرف غذاهای سفت، از غذاهای نرم یا پوره استفاده کنید.
  • دریافت مقدار کمی از دمنوش زنجبیل یا خود آن و نیز سیر در غذا به کاهش تهوع کمک می‏کند.
  • آب لیمو یا آب غوره و سرکه درصورتی‏که قابل تحمل در زخم‏های دهان هستند، مجاز به مصرف می‏باشند.
نکات مهم قبل از شیمی‏درمانی
  • مهم‏ترین نکته قبل از درمان، غلبه بر استرس است. با پروسه درمان خود آشنا شوید و  از عوارض احتمالی آگاه باشید.  و بدانید که شیمی‏درمانی و در کل پروسه درمان کامل، مستلزم آرامش و زمان است و در آخر پایان یافته و شما به زندگی عادی خود برمی‏گردید.
  • نکته مهم افزایش توان و سیستم ایمنی بدن است،  بدین منظور از ۲ تا ۳ واحد میوه و ۳ تا ۴ واحد سبزیجات (در صورت عدم مشکلات گوارشی) و مایعات کافی به‏خوبی استفاده کنید. پروتئین دریافتی خود را بالا ببرید، به‏طوری‏که بیشترین دریافت شما از ماهی و حبوبات پخته، مرغ و مغز و دانه‏ها باشد.
  • مکمل غذایی مولتی مینرال ویتامین (در صورت مشورت از قبل با متخصص تغذیه خود) به میزان ۲ تا ۳ عدد در هفته جایز است. ولی از دریافت بالای مکمل‏های آنتی‏اکسیدانی خودداری کنید.
  • از آنجایی‏که شیمی‏درمانی ممکن است چند ساعت به‏طول انجامد، استفاده از یک میان وعده کوچک قبل از شروع درمان و یا حتی در حین درمان بسیار کمک کننده خواهد بود.
به طور کلی رعایت نکات غذایی، بایدها و نبایدهای دریافتی، بسته به سابقه بیماری، داروهای مصرفی و مرحله بیماری در افراد متفاوت است و افراد می‏بایست برای تنظیم دقیق برنامه غذایی خود به متخصص تغذیه مراجعه نمایند.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه تغذیه می‏توانید به کلینیک بیماری‏های پستان پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی مراجعه نموده و یا با شماره‏های زیر تماس حاصل فرمایید.
تلفن صدای مشاور:  ۶۶۴۰۴۰۲۰-۰۲۱ /  ۰۹۱۲۴۸۸۵۱۲۷
منابع:
  1. Donaldson, M.S., Nutrition and cancer: a review of the evidence for an anti-cancer diet. Nutrition journal, ۲۰۰۴. ۳: p. ۱۹-۱۹.
  2. Aghajanpour, M., et al., Functional foods and their role in cancer prevention and health promotion: a comprehensive review. American journal of cancer research, ۲۰۱۷. ۷(۴): p. ۷۴۰-۷۶۹.
  3. Rauh, S., et al., Nutrition in patients with cancer: a new area for medical oncologists? A practising oncologist&#۳۹;s interdisciplinary position paper. ESMO open, ۲۰۱۸. ۳(۴): p. e۰۰۰۳۴۵-e۰۰۰۳۴۵.
  4. Mardas, M., R. Madry, and M. Stelmach-Mardas, Link between diet and chemotherapy related gastrointestinal side effects. Contemporary oncology (Poznan, Poland), ۲۰۱۷. ۲۱(۲): p. ۱۶۲-۱۶۷.
  5. Coa, K.I., et al., The impact of cancer treatment on the diets and food preferences of patients receiving outpatient treatment. Nutrition and cancer, ۲۰۱۵. ۶۷(۲): p. ۳۳۹-۳۵۳.
گردآوری و تنظیم: الهام رزم پوش، کارشناس گروه پژوهشی کیفیت زندگی پژوهشکده سرطان معتمد
تاریخ به روز رسانی : ۹۹/۱۱/۰۷


 
  
تسهیلات مطلب
سایر مطالب این بخش سایر مطالب این بخش
نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ
ارسال به دوستان ارسال به دوستان


CAPTCHA
::
دفعات مشاهده: 104 بار   |   دفعات چاپ: 23 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر
پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی Motamed Cancer Institute
Persian site map - English site map - Created in 0.19 seconds with 49 queries by YEKTAWEB 4280